Go to Front Page Front Page Columns Blogs Multimedia Contact
[an error occurred while processing this directive]

Svadje vladika

Srpska pravoslavna crkva

Pobuna protiv vladika

 

Piše: Dušan Lopušina

 

Vernici Srpske pravoslavne crkve iz inostranstva žale se na pojedine vladike.

 

Vernici iz Minhena traže otkaz vladike Konstantina. Parohijani iz Melburna oterali episkopa Milutina.  Episkop kanadski Georgije digao glas protiv vladike Artemija

Na redovnom Svetom arhijerejskom saboru, održanom u Beogradu početkom oktobra, na predlog kanadskog episkopa Georgija, vladiki raško-prizrenskom Artemiju zabranjena je službena poseta Kanadi. Artemija su u posetu pozvali Srpska narodna odbrana iz Kanade i Novogračanička mitropolija iz SAD. Episkop Georgije iz Toronta je Svetom arhijerejskom saboru rekao da su organizatori ovog gostovanja doveli do toga da se Novogračanička mitropolija iz Čikaga umešala u rad Kanadske eparhije iz Toronta.


Ovakva odluka Svetog arhijerejskog sabora je, međutim, izazvala negodovanje članova Srpske narodne odbrane i vernika Srpske pravoslavne crkve protiv kanadskog episkopa Georgija:

 

- Srpska narodna odbrana u Kanadi je pozivajući vladiku Artemija u goste naišla na prepreku u episkopu kanadske eparhije Georgiju, koji je nama svima poručio 'da se on tome protivi i da to ne dozvoljava'. Mi smo zbog toga početkom oktobra otkazali posetu vladike Artemija kanadskim Srbima – javio nam je Bora Dragašević, lider Srpske narodne odbrane iz Kanade.


Zbog pritiska javnosti i pobune parohijana, poseta vladike Artemija je, ipak, realizovana, ali krajem oktobra. Artemije je na turneji po Kanadi prikupio od kanadskih vernika 70.000 dolara za Srbe na Kosmetu.

 

Neosvećen spomenik Tesli

 

Kako su nam javili vernici Srpske pravoslavne crkve, ovo nije bio jedini potez vladike Georgija koji je izazvao njihovo nezdavoljstvo.

 

- Episkop kanadski Georgije je letos odbio da učestvuje u svečanosti otkrivanja spomenika Nikoli Tesli na Nijagarinim vodopadima. Tada je vladika zatvorio crkvu svetog Đorđa u Nijagari. Zbog bojkota vladike Georgija da učestvuje u ovoj proslavi, Teslin spomenik je ostao neosveštan. Vladika Georgije je i u Hamiltonu izazvao raskol u crkvi svetog oca Nikole, jer je prerano penzionisao popularnog sveštenika Stevu Stojisavljevića. A u kanadski grad London je iz Toronta oterao sveštenika Dobricu Obradovića, zato što se ovaj prota zaposlio u fabrici Ford, jer nije mogao da živi od crkvene plate – rekao nam je dr Rajko Radojević, slavista i biznismen iz Toronta.

 

Vladika Đole, kako vernici u Kanadi zovu Georgija Đokića, redovno se na svojim saopštenjima i gramatama potpisuje sa: "Vaš ponizni i skrušeni molitvenik". Prijatelji vladike Georgija tvrde da se on naveliko sprema da bude izabran za patrijarha. Georgije nije želeo da komentariše ove tvrdnje, jer, kako je jednom rekao, svoje račune polaže samo crkvenim vlastima u Beogradu.

 

Pobuna u Minhenu

 

- U srpskoj crkvi u dijaspori vernici se bune i protiv vladike Konstantina Đokića, koji je episkop Srednjo-evropske eparhije u Nemačkoj i rođeni brat vladike Georgija iz Kanade - tvrdi dr Rajko Radojević.

 

Naš sagovornik navodi da su se protiv vladike Konstantina u Nemačkoj pobunili vernici Srpske pravoslavne crkve u Minhenu. Naime, Crkvena opština Minhen poslala je u septembru preko svojih advokata pisani otkaz vladiki Konstantinu, i tako su ga isterali iz prostorija koje je koristila Srednjo-evropska eparhija.

 

Neposredan povod za pobunu parohijana protiv vladike Konstantina bila je njegova odluka da, posle 20 godina službe u Minhenu sveštenika Slobodana Milunovića premesti u Bremen. Parohijani su tražili od Konstantina da ne premešta ovog njima dragog sveštenika, već da on kao vladika napusti Minhen. Ti zahtevi ponavljani su na sastancima kojima je u proseku prisustvovalo više od 200 parohijana. Uz to, parohijani iz Minhena podsećaju da je vladika Konstantin imao problema s nemačkim sudom.

 

- Iza pobune stoji sveštenik Slobodan Milunović. Grupa pobunjenih parohijana je na čelu s protojerejem-stavroforom Slobodanom Milunovićem, dala otkaz i još trojici minhenskih sveštenika, protama Branislavu Čortanovačkom, Marinku Rajaku i Vidoslavu Vujasinu. Pitam se da li su Srpska pravoslavna crkva u Minhenu i njen centar vlasništo sveštenika Slobodana Milunovića, s obzirom da se on ponaša kao da je to njegova privatna prćija - odgovara vladika Konstantin.


Ovaj episkop tvrdi da je u Minhenu na delu "ciriški scenario" pobune vernika. Naime, u Cirihu, gde je službovao, vernici su vladiki Konstantinu, posle sukoba s lokalnim sveštenikom Draškom Todorovićem, sudskim putem zabranili ulazak u crkvu u ulici Elizabeten. Spor u Cirihu je završen osnivanjem nove ciriške parohije, koja je i danas pod jurisdikcijom episkopa srednjoevropskog Konstantina.

 

Kako će se završiti pobuna vernika u Kanadi i Nemačkoj, za sada je neizvesno, jer u sukobu parohijana s vladikom Georgijem Đokićem u Torontu i vladikom Konstantinom Đokićem u Minhenu, u ovom momentu vlada zatišje.

 

Vladika zvani Mister Dolar


Krajem septembra, u hramu svetog Nikolaja u Valjevu ustoličen je vladika valjevski Milutin. Posle liturgije, u prisustvu velikog broja episkopa, sveštenstva i vernika, vladiku Milutina u tron je uveo episkop mileševski Filaret. Bio je to epilog zbivanja u dalekoj Australiji, jer je vladika Milutin pre valjevske eparhije tri godine bio duhovni vođa 150.000 Srba na Petom kontinentu. Kako tvrde pojedini australijski vernici, Milutin je kao episkop Australijsko-novozelandske eparhije vraćen u Srbiju, jer je, navodno, više brinuo o novcu nego o pravoslavnoj veru. Srpski vernici iz Melburna su letos na internet sajtu Serbinfo vladiku Milutina nazvali Mister Dolar.

 

- Milutin je izazvao gnev vernika u Melburnu jer se žestoko svađao i borio s parohijanima i crkvenom upravom da mu se poveća vladičanska plata. Milutin je okrivljen da je želeo da proda manastir u Kanberi i novac uloži u srpski koledž. Uvređen zbog ovih optužbi, vladika Milutin je angažovao advokate i tužio Serbinfo. To je izazvalo gnev vernika, koji su Milutina prijavili vladiki Lavrentiju u Patrijaršiji SPC u Beogradu, uz optužbu da se episkop više bavi biznisom nego crkvom. Zbog ove prijave prvo su stradala dvojica sveštenika, koji su imali kafanu i građevinsku firmu, a potom i vladika Milutin, jer je posle pobune vernika u Melburnu povučen u otadžbinu - kaže Goran Jočić iz Melburna.


Marko Lopusina
O Autoru

Nove Knjige

email the author:
lopusina@serbianna.com

Opinions expressed by the authors of these articles do not necessarily represent the views of serbianna.com. Any comments you may have about the article send them to the author and not to serbianna.com

[an error occurred while processing this directive]

Explore Archives by Author

Copyright Serbianna.com since 1999 | eLEGANCE Edition 2008 All Rights Reserved | Terms of Use | Privacy Policy | About | Contact us